fbpx

Vår historie

Felles for oss som arbeider med sorgbearbeiding er at vi alle har opplevd ulike tap, men at vi takket være kunnskapen vi har fått har kunnet bearbeide disse. Etter egen forløsning av sorgen begynte vi å tilby andre sørgende samme hjelp som vi selv hadde fått. Siden starten for drøyt 40 år siden har vi hjulpet flere titalls tusen som har opplevd ulike tap.

Tap er en del av livet

Å kjenne på sorg etter et tap er normalt og naturlig, uansett om det handler om dødsfall, samlivsbrudd, tap av tillitt, sykdom, misbruk eller noe av de andre dusinvis av tapene vi kan oppleve i løpet av våre liv. Samtidig som sorg er en naturlig del av livet, mangler de fleste kunnskap om hvordan vi skal bearbeide sorgen. Vi lærer oss mye i livet om hvordan vi skal skaffe oss ting, men bekymringsverdig lite om hvordan vi skal håndtere tap og forandring.

Ny energi og livsglede

En vanlig misoppfatning er at tiden leger alle sår og at sorg er en automatisk prosess som skjer i stadier eller faser. Det tar tid å bearbeide tapet, men det er hva vi gjør med tiden som avgjør om vi får leget såret eller ikke. Manglende kunnskap om sorgbearbeiding er ene og alene grunne til at sorgen forblir ubearbeidet. Samtidig som vår erfaring er at det er mulig å bearbeide alle typer sorg, tap og traumer. Med rett kunnskap og støtte kan vi leve livet fullt ut med fri tilgang til alle våre minner. Dette uten smerte og energitap, uansett hva vi har opplevd. Det er mulig for alle å finne tilbake til sin opprinnelige energi, livsglede og tilstedeværelse.

Metodens opprinnelse

Metodens utvikling startet i 1977 når John W James sønn døde tragisk. Når John etter sønnens død søker profesjonell hjelp, oppdaget han til sin fortvilelse at det tilbudet han gikk ikke hjalp han. Rådene han fikk var i hovedsak rasjonelle og intellektuelle, men sorgen hans var følelsesmessig. Hjertet hans var knust, det var ikke tankene hans det var noe feil med. Desperat søkte John egne veier for å slippe sin følelsesmessige smerte. Etter nesten et år med intensiv søken, mye indre arbeid og en del heldige omstendigheter, lykkes John i å få bearbeidet sorgen.

En dagbok spiller hovedrollen

John gikk deretter tilbake til sitt vanlige arbeid med å bygge solenergi hus i Los Angeles. To uker senere kom en venn innom jobben hans med et foreldrepar som også hadde mistet et barn. Paret spurte om John kunne hjelpe dem ettersom han hadde opplevd et lignende tap og nå hadde det bra. John visste først ikke hvordan han kunne hjelpe paret, men så innså han at løsningen kunne ligge i dagboken som han hadde skrevet mens han sørget. I den hadde han skrevet ned alt han hadde prøvd, både hva som hjalp og det som ikke hjalp. Johns forslag ble at paret kunne prøve å gjøre det samme som han mente hadde hjulpet, mens de kunne avstå fra det John mente ikke var til noen nytte.

Rykter sprer seg

Resultatet ble at foreldreparet etter øvelsene hadde det utrolig mye bedre. Som følge av dette spredde ryktene seg om Johns nye metode. Etter et halvt år oppdaget John at han sitter mer en halve arbeidstiden og hjelper sørgende. Han innser at det å bygge hus ikke er det han skal vie sitt liv til. Det resulterte i at han grunnla The Grief Recovery Institute.

Metoden utvikles

Siden starten i 1977 har vi hjulpet flere titalls tusen sørgende over hele verden. Samtidig har vi lært oss mye om hva som hjelper og ikke hjelper sørgende. Det som hjelper har vi beholdt og det som ikke hjelper har vi tatt bort. Over tid har det blitt tydelig hva sørgende kan gjøre for å lege tapet. Dette har vokst frem til å bli en helt konkret pedagogisk metode som gir kraftfull og varige resultater med følelsesmessig fullbyrdelse av alle typer tap.

En personlig fortelling

Her kommer den svenske grunnleggeren Anders Magnusson sine egne ord om hvordan metoden kom til Sverige:
Jeg kom i kontakt med metoden etter mammas død i 2001. Jeg hadde da vært nykter i noen år etter en lang tid med misbruk og kriminalitet. Det som hadde hjulpet meg frem til da hadde bestått av ulike selvhjelpsgrupper, terapiformer, yoga, meditasjon og kurs i personlig utvikling. Dette hadde gitt meg et velfungerende liv og en forståelse av hvordan jeg ble påvirket av mine tidligere opplevelser. Dessverre satt jeg fremdeles fast i sorgen rundt min barndom og årene med misbruk.

Metoden fungerer

Når mamma døde tok den følelsesmessige smerten fullstendig over. Verktøyene som jeg tidligere anvendte meg av hadde trolig reddet mitt liv, men mot sorgen var de ikke til hjelp. Jeg ble anbefalt å lese boken ”The Grief Recovery Handbook”. Først var jeg skeptisk, men etter å ha gjennomført øvelsene merket jeg hvordan smerten forsvant. Samtidig kjente jeg at jeg ble fylt med energi og glede.

Svensk institutt for sorgbearbeiding

Etter å selv ha opplevd følelsesmessig fullbyrdelse vill jeg tilby andre tilsvarende hjelp. Jeg fullførte mine studier ved Handelshøyskolen i Stockholm og videreutdannet meg samtidig som veileder i metoden ved The Grief Recovery Institute i USA. Etter utdannelsen oversatte jeg deres bok Sorgbearbeiding til svensk og grunnla Svensk Institutt for Sorgbearbeiding.

Hjelpe andre

I dag er jeg en av ni i verden som får sertifisere andre i metoden ”programmet for sorgbearbeiding”. Jeg utdanner psykologer, sosionomer, leger og andre som møter sørgende, samtidig som jeg fortsetter og hjelpe sørgende direkte. Det å oppleve at mine erfaringer kan hjelpe andre er utrolig givende og et fantastisk privilegium.

Fullbyrdelse gir kraft og inspirasjon

Metodens spredning har nesten alltid foregått gjennom store personlige tap – fulgt av egen bearbeiding. På lignende vis som John og Anders har mange andre fått hjelp med sin sorg og sådan ført videre kunnskapen til andre. I dag har metoden spredt seg over store deler av verden og boken Sorgbearbeiding er oversatt til flere språk. Kun gjennom at deltagere har fått hjelp i Sverige, har boken blitt oversatt til tysk, finsk, dansk, norsk, farsi og ungarsk. Det har til og med blitt dannet kunnskapssenter i form av institutt for sorgbearbeiding i både Sverige, Australia, México og England.

Til Norge

Etablering av metoden har gått i to steg. Første del var oversettingen av boken deretter ble selve instituttet grunnlagt. Oversettingen ble gjort av det gifte paret Ann Lovise og Jon Stubberud. Ann Lovise mistet sin første mann til kreft etter lengre tids sykdom i 2005. Fem år senere fikk den forløsningen hun søkte gjennom å gå kurs hos instituttet i Sverige. Når hennes nye mann Jon så forandringen hos henne meldte han seg umiddelbart på et tilsvarende kurs. Jon ønsket å bearbeide sin tidligere skilsmisse. Når også han fikk forløst sorgen bestemte de seg for å oversette boken til norsk. Dette slik at også andre i Norge skulle få tilgang til metoden. I 2012 var arbeidet med oversettingen ferdig og boken Sorgbearbeiding ble gitt ut.

Norsk Institutt for Sorgbearbeiding

Joakim Sætern kom i kontakt med metoden og boken under sin utdanning som terapeut. Han hadde tidligere savnet konkrete verktøy for å hjelpe både seg selv og sine klienter med sorg. I boken sorgbearbeiding fant han det han lette etter. For å lære seg mer gikk han i 2016 sertifiseringskurset ”hjelp andre” i Stockholm. Der kom han i kontakt med Anders Magnusson og en felles bestemmelse om å grunnlegge et institutt i Norge ble gjort. Høsten 2017 holdes de første offisielle forelesningene og utdannelsene i Oslo gjennom et samarbeid mellom Svensk institutt for Sorgbearbeiding og den norske grunnleggeren Joakim Sætern.

Ta gjerne kontakt med oss

Vi håper at du blir inspirert til å skaffe deg egne verktøy for bearbeiding. At du også vil leve livet fullt ut, uten begrensninger fra dine tidligere tap. Kanskje du til og med, sånn som oss, vil hjelpe andre med å få tilbake energien, livsgleden og tilstedeværelsen. Kontakt oss gjerne for å få vite mer, for å påmelde deg til våre foredrag eller noen av kursene workshop egen bearbeiding eller sertifiseringskurs hjelpe andre. Vi ser frem mot å dele vår erfaring, så ta gjerne kontakt.
/Varme hilsninger fra alle oss på instituttet